Odbory dnes rozhodnou o stávce v dopravě, může začít vzápětí -------------------- --------------------

23.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - Koalice dopravních odborů se dnes sejde na mimořádném jednání a zřejmě určí způsob a termín případné stávky v dopravě a některých dalších odvětvích. Protest za úpravu zdanění zaměstnaneckých benefitů může začít ještě dnes. V případě "jasných záruk" jsou ale odboráři ochotni stále jednat, naděje vkládají do mimořádných jednání Poslanecké sněmovny v tomto týdnu.

Odbory si chtějí stávkou vynutit změnu zákona o dani z přidané hodnoty, jehož novela od ledna zvyšuje základ daně u zaměstnaneckých benefitů. Lhůta pro změnu zákona, kterou odborová koalice dala politikům, vypršela v pondělí. Předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík uvedl, že odbory jsou k akci připraveny a mohou ji spustit kdykoliv.

Stávka podle něj může nabýt různých podob. Může to být například takzvaná gradující akce, kdy se protest postupně šíří a jeho dopad den ode dne roste. Jinou možností je rozsáhlá časově neomezená stávka nebo řada krátkých stávek za sebou.

Od 1. ledna platí novela zákona o DPH, podle které je základem daně u poskytovaných benefitů běžná cena na trhu, a nikoliv zaměstnanecká zvýhodněná. To podle odborů ohrožuje existenci zaměstnaneckých výhod.

Proti zákonu o DPH nejhlasitěji brojí železničáři, kteří usilují hlavně o zachování výhodnosti režijních jízdenek. Železnici by proto stávka zřejmě postihla nejvíce.

Nová pravidla se ale týkají danění všech benefitů, například závodního stravování, slev na zboží nebo bydlení na ubytovnách. Dopraváky proto podle Pomajbíka podporují i další organizace, třeba stavbaři, pracovníci v kultuře nebo kováci. Podporu jim vyjádřil i sněm Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK