Letecká firma Air Slovakia získala ochranu před věřiteli

04.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 4. března (ČTK) - Zadlužená menší letecká společnost Air Slovakia, která se soustředí zejména na charterovou dopravu, získala ochranu před věřiteli. Okresní soud v Bratislavě dnes zahájil restrukturalizační řízení a během 30 dnů by měl povolit nebo zamítnout ozdravný plán podniku. ČTK o tom informoval mluvčí soudu Pavol Adamčiak. Letecký úřad firmě již v úterý pozastavil licenci pro provoz letadel.

Vzhledem ke spuštění restrukturalizačního řízení nyní podle portálu Sme.sk nemůže žádný věřitel vymáhat staré dluhy aerolinek. "Zahájením (restrukturalizačního řízení) se přerušují všechna exekuční řízení a není možné ani začínat nová," řekl portálu advokát Radovan Pala.

Air Slovakia podle dostupných informací dluží několika firmám, zdravotním pojišťovnám a sociální pojišťovně. Zaměstnanci podniku si navíc stěžovali na nevyplacené mzdy. Firmu prověřuje policie, která dostala trestní oznámení kvůli neodvedení daně a pojistného.

V důsledku hospodářské krize, která vedla k poklesu počtu cestujících, se dostalo do problémů několik slovenských leteckých společností. Loni zkrachoval nízkonákladový dopravce SkyEurope Airlines, ministerstvo dopravy později odebralo licenci aerolinkám Seagle Air a finanční problémy letos přiznala i firma Danube Wings.

Z těžkostí slovenských leteckých dopravců zřejmě bude těžit česká charterová firma Travel Service, která by měla na přelomu dubna a května vstoupit na slovenský trh. Jednička v odvětví nepravidelné letecké dopravy v Česku a Maďarsku podle tisku plánuje přepravit v letní sezoně ze Slovenska do zahraničí a zpět 300.000 cestujících. Tím by získala třípětinový podíl na trhu.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK