Solar Turbines chce postavit opravárenský závod v zóně Triangle

04.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 4. března (ČTK) - Americká firma Solar Turbines, vyrábějící plynové turbíny, chce v průmyslové zóně Triangle na Žatecku postavit nový opravárenský závod. O záměru dnes firma, která patří do koncernu Caterpillar, podepsala dohodu s Ústeckým krajem, kterému zóna patří. Postupně má díky investici firmy vzniknout až 450 pracovních míst. ČTK o tom dnes informoval mluvčí kraje Zdeněk Rytíř.

Pokud se plány investora naplní, vyroste v Ústeckém kraji podle Rytíře jediný závod společnosti, který zvládne renovace klíčových součástí turbín potřebných pro jejich následné generální opravy v Evropě, Africe a na Středním východu.

Příchod firmy označila za velký úspěch hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. "Již delší dobu usilujeme o to, aby byla tato zóna přístupná i menším podnikatelům, kteří zajistí nová pracovní místa pro obyvatele v regionu," uvedla.

V regionu Evropy, Středního východu a Afriky v současné době pracuje několik tisíc turbín, které firma vyrobila. "Díky stavbě tohoto zařízení přímo v Evropě nabídneme našim zákazníkům v tomto regionu mnohem lepší služby, protože se tím omezí čas na dopravu, což urychlí dodávky renovovaných turbín zpět ke klientům," uvedl Peter Taylor z firmy Solar Turbines. Podle něj firma na území České republiky nenalezla žádné jiné místo, které by vyhovovalo jejím požadavkům.

Produkce závodu v zóně Triangle má nabíhat postupně a plné kapacity by podle plánů investora měla dosáhnout v roce 2020.

Společnost Solar Turbines je největším světovým výrobcem plynových turbín v rozsahu jeden až 22 MW. Největší část jejího výrobního portfolia tvoří instalace v sektoru ropy a zemního plynu, dále pak záložní energetické zdroje velkých odběratelů a aplikace pro lokální výrobu elektrické energie. Společnost vznikla ve Spojených státech roce 1927, od roku 1981 je Solar Turbines dceřinou společností firmy Caterpillar. V současné době má Solar Turbines celosvětově přes 6000 zaměstnanců, kteří se starají o více než 13.500 turbín instalovaných u zákazníků v bezmála stovce zemí světa.

Firma Caterpillar loni vykázala obrat 32,4 miliardy dolarů, v přepočtu asi 600 miliard korun. Je předním světovým výrobcem stavebního a důlního zařízení, naftových i plynových motorů a průmyslových plynových turbín.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK