Cena ropy WTI kvůli dolaru a statistice klesla pod 80 dolarů

04.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 4. března (ČTK) - Slabší data o vývoji americké ekonomiky spolu s růstem kurzu dolaru dnes přispěly k poklesu cen ropy. Barel referenčního kontraktu na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) tak zlevnil o více než jedno procento a vrátil se pod 80 dolarů.

Krátce před 17:00 se barel WTI prodával za zhruba 79,95 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena snížila o 1,1 procenta. Během dne klesla až na 79,85 USD, předtím se ale zvyšovala a dosáhla až na 81,09 USD. Barel severomořské ropy Brent oslabil v podobném rozsahu a dostal se na 78,45 USD.

Ve středu se cena ropy vyšplhala na sedmitýdenní maximum, z něj ale začala klesat po zprávách o dalším růstu zásob ropy v amerických skladech. Vliv měl i pokles eura vůči dolaru v reakci na slova prezidenta Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta. Ten řekl, že ECB bude dál bankám poskytovat úvěry v dostatečném objemu.

"Silnější dolar a další růst zásob ropy v USA jsou negativní faktory. Očekáváme, že ceny ropy z těchto úrovní sestoupí, protože základní ekonomické parametry nehovoří v jejich prospěch," poznamenal analytik trhu komodit ve finančním ústavu Commerzbank Carsten Fritsch. Dolarový index si vůči koši měn připsal asi 0,3 procenta.

V USA byly dnes zveřejněny dílčí údaje o vývoji ekonomiky. Příznivě vyzněla zpráva o poklesu počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti i vysoký růst produktivity práce spolu s poklesem mzdových nákladů, naopak zklamáním byl pokles prodeje domů.

Trh si všímal také zpráv, podle nichž na ropnou infrastrukturu v Nigérii zaútočili povstalci. Cenu ropy sice tyto informace částečně podpořily, na zastavení poklesu cen ale nestačily. Nigérie je klíčovým vývozcem ropy v Africe, kvůli nepokojům je ale vývoz suroviny značně omezen už řadu let. V posledních měsících byl ale relativní klid.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 78,47 79,25 New York - Nymex WTI duben 79,96 80,87

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK