Euro po zasedání ECB oslabilo

04.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. března (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích oslabilo. Důvodem byl komentář šéfa Evropské centrální banky, který naznačil, že úrokové sazby v eurozóně zůstanou v dohledné budoucnosti nízké. Komentář smazal i pozitivní vliv zprávy, že o prodej řeckých obligací je vysoký zájem.

V 17:45 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o téměř jedno procento na 1,3558 USD a k jenu kleslo o 0,45 procenta na 120,62 JPY. Dolar k jenu stoupl o 0,6 procenta na 88,99 JPY.

ECB dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na rekordním minimu jednoho procenta, kam ji snížila loni na jaře. Prezident banky Jean-Claude Trichet současně opět zopakoval, že oživení ekonomiky eurozóny bude nestejnoměrné a křehké. Rovněž uvedl, že od dubna se banka vrátí k běžným tendrům na tříměsíční půjčky, které poskytuje bankám, a v platnosti nechá rovněž měsíční operace na posílení likvidity.

"Hlavní, co se dá vyčíst z Trichetova komentáře, je, že je zatím v souladu s názorem, že (Evropská centrální banka) bude držet sazby na rekordně nízké úrovni možná déle, než její americký protějšek," komentoval situaci na trhu obchodník firmy Travelex Global Business Payments Joe Manimbo. To podle něj zvýšilo tlak na pokles eura.

Nová emise řeckých dluhopisů se dnes setkala se silným zájmem investorů. Emise je testem důvěry trhu v rozpočtové reformy zadlužené země. Řecko chce emisí získat maximálně pět miliard eur (zhruba 130 miliard Kč), objednávky již ale dosáhly sedmi miliard eur.

Statistika ze Spojených států dnes byla smíšená. K růstu dolaru k jenu přispěla zpráva o poklesu žádostí o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden. Část zisků však smazaly údaje o poklesu rozjednaného prodeje starších domů za leden, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK