Analytici: Průměrná mzda stoupla ve 4. čtvrtletí o zhruba pět pct

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Průměrná mzda v posledním čtvrtletí loňského roku stoupla podle odhadů většiny analytiků oslovených ČTK meziročně o zhruba pět procent. Některé odhady ovšem kvůli odměnám vypláceným na konci roku počítají i s osmiprocentním růstem. Vedle vyplácení odměn bylo podle analytiků důvodem růstu průměrné mzdy i propuštění lidí především s nižšími výdělky. Údaje o mzdách zveřejní Český statistický úřad v úterý 9. března.

Ve třetím čtvrtletí loni průměrná mzda v Česku vzrostla meziročně o 1068 korun na 23.350 Kč. Zvýšila se tak o 4,8 procenta. Reálná mzda se zohledněním inflace stoupla o 4,7 procenta.

"Průměrná mzda sice opticky vzrostla, avšak nemalou měrou se na tomto vývoji podílel vliv propuštění zaměstnanců s nižšími výdělky. I když tak uvidíme nárůst průměru, ve skutečnosti mzdy spíše stagnovaly," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek odhaduje růst průměrné mzdy ve 4. čtvrtletí na 4,6 procenta a za celý rok 2009 na 3,8 procenta. "Taková čísla by ovšem znamenala rychlejší růst reálné mzdy než v roce 2008, což ale neodpovídá příjmové situaci českých domácností," upozornil. Ekonomická krize podle něj změnila strukturu trhu práce a mzdové statistiky ztratily značnou část dřívější vypovídací schopnosti.

"Myslíme si, že by mzdy v čtvrtém čtvrtletí mohly růst nominálně okolo pěti procent, reálně (po odečtení inflace) pak o 4,5 procenta. Je možné, že dokonce porostou ještě více, což naznačovala měsíční data o dynamice mezd v průmyslu a ve stavebnictví," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

Právě silný růst mezd v průmyslu a stavebnictví spolu s vyplácením ročních odměn způsobil podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské nominální růst mzdy ve čtvrtém čtvrtletí až o osm procent.

"Roční odměny vyplacené na konci roku a další pokles zaměstnanosti zvednou úroveň průměrné nominální mzdy na přibližně 26.440 korun. Růst průměrné mzdy bude srovnatelný s růstem na konci roku 2008. Poprvé by tak průměrná česká mzda mohla překonat hranici 1000 eur," uvedla.

Podle statistik Českého statistického úřadu průměrná měsíční nominální mzda zaměstnanců velkých průmyslových firem v loni meziročně vzrostla o 3,6 procenta a činila 23.931 Kč. Průměrná měsíční nominální mzda u velkých stavebních firem pak meziročně vzrostla o 5,5 procenta na 28.091 Kč.

Analytici dlouhodobě upozorňují, že na průměrnou mzdu nedosáhnou zhruba dvě třetiny zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK