ČSÚ dnes bude informovat o výši mezd za loňský rok

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí, jak se v loňském roce a ve čtvrtém čtvrtletí loni vyvíjely mzdy. Ve třetím čtvrtletí vzrostla průměrná mzda o 1068 korun na 23.350 Kč. Meziročně se tak zvýšila o 4,8 procenta, což byl nejvyšší růst za poslední dva roky. Reálná mzda se zohledněním inflace stoupla o 4,7 procenta. Platy stouply v podnikatelské i nepodnikatelské sféře.

U podnikatelů se průměrná mzda zvýšila o 4,5 procenta, tedy o 1004 korun na 23.165 Kč, a reálná mzda vzrostla o 4,4 procenta. V nepodnikatelském sektoru byl růst ještě vyšší, průměrná mzda vzrostla o 1292 korun (5,6 procenta) na 24.170 Kč a reálně stoupla o 5,5 procenta.

"Nehledě na statistická čísla je ve skutečnosti realita zcela jiná - ti co si práci udrželi, se nedočkali žádného výrazného růstu mezd a v mnoha případech mzda spíše poklesla. Ale ani v případě, že ve skutečnosti se mzda mnoha lidem nezvýšila, se nejedná o špatnou zprávu. Díky téměř nulové inflaci tak reálně vydělávají alespoň stejně jako před rokem," uvedl analytik společnosti Citco-finanční trhy Jiří Šimek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK