Northrop vzdal boj o zakázku na tankovací letadla pro USA

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Paříž 9. března (ČTK) - Americká zbrojovka Northrop Grumman vzdala boj o lukrativní zakázku na tankovací letadla pro americkou armádu. Pravidla soutěže prý protežují jejího rivala Boeing. Northrop se o zakázku ucházel společně s evropským konsorciem EADS a zatím není jasné, zda bude Airbus o zakázku usilovat sám. Americká armáda chce za tankery zaplatit až 50 miliard dolarů (asi 936 miliard Kč).

Boeing nabízí tankovací letadla 767 a tvrdí, že jeho nabídka armádě jen na palivu během 40 let ušetří deset miliard dolarů. Čtyřicet let je doba, po kterou by tankery mohly být v provozu, pokud budou správně udržovány. Boeing sice má v Kongresu příznivce, i ti ale říkají, že Boeing ještě nemá vyhráno a Pentagon podrobí nabídku Boeingu tvrdým testům.

Zdroje agentury Reuters tvrdí, že EADS by si mohla podat nabídku i sama, hned ale dodávají, že bez amerického partnera to politicky může být velký problém. Evropané si to ale zatím nepřipouštějí. "Proč potřebují Northrop? Myslím, že nemají jinou možnost, než tu nabídku podat," poznamenal zdroj z evropského prostředí.

Rozhodnutí Northropu tak dává Boeingu šanci, že se svými tankovacími letadly nakonec přece jen uspěje. Američané začali o nákupu nových tankerů uvažovat už před devíti lety a později Boeing i vybrali, později ale vyšly najevo procedurální nesrovnalosti a Kongres celou transakci kvůli skandálu zarazil.

Na druhý pokus, což bylo v únoru 2008, už Northrop spolu s EADS uspěly, tentokrát ale výsledek soutěže zrušil Pentagon. Boeing si totiž stěžoval a vládní auditoři jeho námitky uznali. EADS nabízí tankovací letadlo na bázi modelu A330, který je větší než tankery, které nabízí Boeing.

Zástupci Northropu uvedli, že proti konečné žádosti o předložení nabídek nebudou protestovat. Chtějí tak zabránit dalšímu zpoždění celého procesu a problémům, které by kvůli tomu armáda mohla mít. Tankovací letadla KC-135, jimiž americká armáda nyní disponuje, jsou totiž v provozu skoro 50 a měla být už dávno nahrazena. Northrop ale věří, že důvod k protestu má.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK