Prodej motorových vozidel v Číně v únoru stoupl téměř o polovinu

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 9. března (ČTK) - Celkový prodej motorových vozidel v Číně se v únoru podle oficiálních údajů meziročně zvýšil o 46 procent na 1,212 milionu vozů. Prodej samotných osobních automobilů vyskočil dokonce o 55 procent na 942.900 vozů. Oznámilo to dnes podle agentury Reuters Čínské sdružení automobilových výrobců (CAAM).

Oficiální výsledky jsou příznivější než údaje Čínského sdružení pro osobní vozy (CPCA) z minulého týdne, podle kterých prodej osobních aut minulý měsíc meziročně stoupl o 45 procent na 881.085 vozů.

Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně kompenzovat pokles prodeje na rozvinutých trzích. Země loni vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa.

V loňském roce se celkový prodej motorových vozidel v Číně díky vládním opatřením na podporu poptávky zvýšil o 46 procent na rekordních 13,6 milionu vozů. Očekává se, že prodej stoupne také v letošním roce, i když mírnějším tempem. To by se podle některých analytiků mělo pohybovat kolem 15 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK