Barroso: EK připravuje mechanismus, který by legálně pomohl Řecku

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Štrasburk 9. března (ČTK) - Evropská komise připravuje mechanismus, který by měl v případě nutnosti pomoci silně zadluženému Řecku. Nejedná se ale o měnový fond eurozóny, o jehož vytvoření usilují v posledních dnech někteří evropští politici. V Evropském parlamentu to dnes bez větších podrobností řekl šéf komise José Barroso. Podle něj by nový návrh neměl vést k porušení evropských smluv, které finanční pomoc členskému státu eurozóny zakazují.

"Evropská komise spolupracuje s členskými státy eurozóny na vytvoření mechanismu, který by Řecko mohlo v případě nutnosti využít. Takový mechanismus by byl plně v souladu s lisabonskou smlouvou včetně části, která zakazuje finanční pomoc. Obsahuje však velmi tvrdou podmíněnost," uvedl Barroso.

Podle něj jsou současné problémy Řecka způsobeny především vysokými dluhy, nikoliv finančními spekulanty, kteří čelí v souvislosti s řeckou krizí řadě obvinění z úst evropských politiků. Spekulace na finančních trzích ovšem podle šéfa komise celý problém jen zhoršují.

Barroso během debaty s poslanci nevyloučil, že Evropská komise časem skutečně připraví návrh na vznik měnového fondu eurozóny, který by mohl poskytovat finanční pomoc státům, jež se ocitly na hraně bankrotu. "Evropský měnový fond je ale dlouhodobá záležitost a Řecko by nezachránil," doplnil s tím, že v případě vzniku fondu by bylo nejspíš potřebné měnit evropské smlouvy. To znamená, že by vznik fondu musely ratifikovat všechny členské státy EU, což může být velmi zdlouhavá záležitost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK