Brown před volbami varoval před změnou hospodářské politiky

10.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. března (zpravodaj ČTK) - Oživení britské ekonomiky je stále křehké a změna hospodářské politiky spojená s předčasnými rozpočtovými škrty by je mohla ohrozit. V předvolebně laděném projevu to dnes prohlásil britský premiér Gordon Brown. Vyjádřil také naději, že země si udrží nejvyšší úvěrový rating, a oznámil, že jeho vláda předloží nový rozpočet 24. března. Hodlá také zmrazit platy nejlépe placeným zaměstnancům státní správy.

Rozpočet bude poslední velkou událostí před volbami, které musejí být vyhlášeny do začátku června a s největší pravděpodobností budou 6. května. Zatímco opoziční konzervativci kladou větší důraz na okamžité snižování rozpočtového deficitu, labouristická vláda prosazuje odklad rozpočtových škrtů v obavě z návratu recese. Oba argumenty mají podporu části britských ekonomů.

Rozpočtový deficit v nynějším finančním roce, který končí na konci března, dosahuje rekordních 178 miliard liber (asi pět bilionů korun), tedy zhruba 12 procent hrubého domácího produktu. Podstatná část deficitu plyne z nákladů na záchranu bank a na stimulační opatření.

Brown dnes zdůraznil, že "svět postihl na podzim 2008 velký pokles, ale vyhnul se velké krizi". "Společně jsme tuto bouři přečkali, ale čekají nás ještě velká rizika. Oživení je ještě v počátcích a je křehké," prohlásil Brown, který si v Británii vysloužil uznání za řešení krize.

"Čekají nás klíčová rozhodnutí. Kdybychom začali škrtat nyní... mohli bychom uvrhnout zemi opět do recese... Teď není doba vracet se zpět," dodal v narážce na opozici.

Na druhou stranu ale dal najevo, že i jeho vláda to myslí vážně se snižováním deficitu a oznámil zmrazení platů nejlépe placeným státním zaměstnancům - důstojníkům, soudcům a lékařům. Vláda již dříve zmrazila platy členů vlády. Tato úspora je vzhledem k velikosti rozpočtu především symbolická, protože podle Browna přinese asi tři miliardy liber.

Až však bude ekonomické oživení potvrzeno, čekala by "obtížná rozhodnutí" o rozpočtových škrtech všechny sektory vyjma školství a zdravotnictví, řekl premiér.

Myslí si také, že Británie si udrží svůj nejvyšší možný úvěrový rating AAA. Podle něj je Británie v lepším postavení než další země s velkým deficitem, protože britské státní dluhopisy mají delší dobu splatnosti. "Věřím, že si tento úvěrový rating udržíme," řekl.

Podle francouzského listu Libération ratingová agentura Fitch pohrozila Francii, Španělsku a Británií odebrat rating AAA.

Zatímco ještě před pár týdny ukazovaly průzkumy v nadcházejících volbách jasné vítězství konzervativců, nyní je situace mnohem vyrovnanější. I když je pořád mnohem pravděpodobnější, že novým premiérem bude šéf toryů David Cameron, většina anket se shoduje, že žádná strana nebude mít nadpoloviční většinu hlasů a každá vláda tak bude mít při snižování deficitu svázané ruce.

Tyto vyhlídky vyvolaly v posledních týdnech obavy investorů a vedly ke znatelnému poklesu libry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK