Italský koncern Pirelli se vrátil do zisku díky restrukturalizaci

10.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 10. března (ČTK) - Italský koncern Pirelli se v minulém roce vrátil do zisku kvůli své předchozí restrukturalizaci. Výrobce pneumatik dnes uvedl, že po předloňské ztrátě 348 milionů eur vytvořil loni čistý zisk 22,7 milionu (téměř 580 milionů Kč).

Koncern dodal, že se díky loňskému profitu bude moci zbavit dalších aktivit mimo jádro svého podnikání a dále se chce soustředit hlavně na výrobu pneumatik. Akcie skupiny díky tomu posílily o více než tři procenta, přestože byl výsledek slabší, než analytiky očekávaných 37 milionů eur.

"V průběhu roku 2010 se bude skupina dále koncentrovat na jádro svých aktivit a stane se specializovanějším výrobcem pneu," uvedl koncern ve zprávě. Letos podnik očekává, že tržby ve výrobě pneumatik vzrostou o šest až osm procent. Zisk EBIT by ale mohl být přibližně stejný jako v letošním roce, když se vezmou v úvahu vyšší ceny materiálů.

Výrobci pneumatik letos zvyšují prodejní ceny, aby se vyrovnali s růstem materiálových nákladů. Minulý měsíc Pirelli oznámil, že zdraží ceny v Evropě o čtyři až šest procent. Podobně se v pondělí vyjádřil německý Continental o plánu zvýšit brzy prodejní ceny o tři až pět procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK