Koncerny BP a Devon Energy chystají velký výměnný obchod

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. března (ČTK) - Mezi britsko-nizozemským energetickým obrem BP a jeho americkým rivalem Devon Energy se schyluje k velkému výměnnému obchodu. BP zaplatí sedm miliard dolarů (asi 131,8 miliardy Kč) za práva k těžbě, kterou má Devon v Brazílii, Ázerbájdžánu a Mexickém zálivu. BP naopak Devonu za zhruba půl miliardy dolarů prodá polovinu práv k těžbě ropy z živičných písků v kanadské provincii Alberta, kde se z obou podniků stanou partneři.

Devon Energy se k tomuto kroku rozhodl kvůli tomu, že mění strategii a chce se zaměřit na těžbu ropy na americkém kontinentě. BP díky dohodnutému kontraktu ale bude schopna si zajistit další rezervy a vysoce perspektivní vrty. To je důležité, pokud má BP splnit cíl, který si vytyčila a který počítá s dosažením určité úrovně růstu těžby.

BP je druhou největší ropnou společností v Evropě podle tržní hodnoty a už dříve si stanovila, že by se jí měl objem těžby v průběhu příštích asi deseti let zvyšovat o jedno až dvě procenta ročně.

Podle analytiků je těžké říci, zda BP za práva platí dobrou cenu. V oblastech, kde bude moci těžit, se totiž nacházejí i ropná pole, kde zatím nebyly spolehlivě vyčísleny zásoby, a kde zatím pokračují průzkumné práce. Pole u Brazílie jsou však velmi slibná. Částka sedm miliard dolarů je ale o dost vyšší, než spekuloval ekonomický list The Wall Street Journal. Jeho zdroje avizovaly, že BP zaplatí přes pět miliard dolarů.

Akcie BP na zprávu příliš nereagovaly. Jejich kurz na burze v Londýně oslabil asi o 0,7 procenta, zatímco evropský index energetických firem měl ztrátu kolem 0,4 procenta. Akcie těžebních společností ale reagovaly spíše na pokles cen ropy na světových trzích. Barel ropy nejprve klesal, později se však americká lehká ropy WTI vrátila nad 82 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK