Pražská burza začátkem týdne ztrácela, nejvíc akcie ECM a ČEZ

15.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne mírně oslabila, nejvíce akcie developerské firmy ECM a elektrárenské společnosti ČEZ. Nejlépe se dnes dařilo akciím petrochemického holdingu Unipetrol. Závěrečný hlavní index PX proti pátku sestoupil o 0,19 procenta na 1186,7 bodu, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie ECM oslabily o 2,30 procenta na 285,10 koruny a společnosti ČEZ o 0,89 procenta na 895 korun. Výraznější ztráta postihla také akcie Komerční banky, které oslabily o 0,52 procenta na 3840 korun. Cenné papíry tabákového gigantu Philip Morris ČR si pohoršily o 0,40 procenta na 9990 korun. O 0,15 procenta na 200,70 koruny klesly akcie těžební společnosti NWR.

Akciím Unipetrolu se dnes naopak dařilo nejlépe, když posílily o 0,79 procenta na 146 korun. Rostly i akcie druhého bankovního titulu v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD - Erste Group Bank, a to o 0,26 procenta na 762 korun. O půl procenta posílily akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens a technologické firmy KIT digital, Pegas na 447,30 koruny a KITD na 198,01 koruny.

KIT digital dnes oznámila, že se dohodla na koupi americké soukromě vlastněné společnosti Multicast Media Technologies za 18 milionů dolarů (asi 335 milionů korun) v hotovosti a akciích. Transakce by měla být uzavřena do konce března.

"Multicast se zdá být pro KIT vhodnou volbou, protože koupí konkurenta KIT ještě více posílí svou dominantní pozici na trhu s online videem a spojení obou firem by mělo přinést zajímavé synergie. Nákupní cena ve vztahu k očekávaným tržbám je víceméně v souladu se současným oceněním akcií KIT na trhu, a považujeme ji proto za adekvátní. Negativně by snad investoři mohli vnímat snad jen to, že většina kupní ceny bude splacena v akciím, protože to mírně rozředí podíly současných akcionářů KIT a akvizice čistě za hotovost naznačuje větší víru managementu v úspěšnost akvizice," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Evropské burzy dnes nenavázaly na růst z minulého týdne a většinou klesají okolo 0,5 procenta. Ve středoevropském regionu se jednoznačně nejlépe daří maďarskému indexu BUX, který roste o 1,5 procenta tažen nahoru zisky velkých emisí MOL a OTP Bank, dodal Němý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK