Deutsche Bank odměnila manažery za zisky vysokým zvýšením platů

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 16. března (ČTK) - Největší německá bankovní skupina Deutsche Bank odměnila osm svých nejvyšších manažerů za loňský přesvědčivý návrat firmy k ziskovosti celkem 39 miliony eur (993 milionů Kč), což byl proti předloňské kompenzaci nárůst téměř na desetinásobek. Generální ředitel banky Josef Ackermann dostal 9,55 milionu eur, a má tak zatím nejvyšší loňský plat mezi předními německými firmami, které musí o odměnách manažerů informovat.

Deutsche Bank v dnešní výroční zprávě potvrdila, že za celý rok dosáhl její čistý zisk rovných pěti miliard eur proti rekordní ztrátě 3,9 miliardy eur v roce 2008. Zisk před zdaněním se dostal na 5,2 miliardy eur po předešlé ztrátě 5,7 miliardy eur. V posledním čtvrtletí roku vykázala Deutsche Bank čistý zisk 1,3 miliardy eur ve srovnání se ztrátou 4,8 miliardy eur o rok dříve.

Banka však k platům poznamenala, že vyplacení 70 procent loňské Ackermannovy odměny bude odloženo a bude záviset na tom, jak se bude ziskovost banky vyvíjet v budoucnu. V roce 2008 se celé výkonné vedení vzdalo proměnlivých složek platu a dostalo celkem jen 4,5 milionu eur.

Dosud největší odměnu za loňský rok z šéfů velkých německých firem oznámil energetický koncern RWE, jehož generální ředitel Jürgen Grossmann dostal 9,2 milionu eur. Druhou nejvyšší odměnu z vedení Deutsche Bank po Ackermannovi dostal šéf divize globálních trhů Anshu Jain, který získal 7,79 milionu eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK