Důvěra německých investorů v ekonomiku opět klesla

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 16. března (ČTK) - Důvěra německých investorů a analytiků v ekonomiku v březnu pošesté za sebou klesla. Ekonomický institut ZEW dnes oznámil, že jeho index nálady investorů a analytiků pro Německo se snížil na 44,5 bodu z únorových 45,1 bodu. Pokles byl nicméně mírnější, než očekávali analytici.

"Je to v souladu s ekonomikou, která v poslední době nevypadá příliš dobře," řekl k vývoji indexu ekonom Jörg Zeuner ze společnosti VP Bank. "Oživení průmyslové výroby se zjevně zadrhává. Dosud bylo vynahrazeno jen zhruba 30 procent poklesu zpracovatelského sektoru, který způsobila krize," dodal. Upozornil rovněž na slabou soukromou spotřebu a klesající investice.

Proces hospodářského oživení v Německu se v závěru loňského roku zastavil. Hrubý domácí produkt nevykázal ve čtvrtém čtvrtletí žádnou změnu oproti předchozím třem měsícům, v nichž stoupl o 0,7 procenta.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je mimo jiné závislá řada firem z České republiky. Německo se v polovině roku 2008 propadlo do hospodářské recese, v které setrvalo celý další rok. K růstu se ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.

pmh mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK