USA chtějí zavést velmi rychlý internet pro každého do roku 2020

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Silicon Valley 16. března (ČTK) - Americká Federální komise pro telekomunikace (FCC) navrhuje, aby měl do roku 2020 každý Američan přístup k velmi rychlému internetu. Nyní nemá doma širokopásmový internet asi 100 milionů lidí v USA, tedy zhruba třetina populace. Komise to uvedla v návrhu, který dnes bude prezentovat v Kongresu.

Komise chce, aby se rychlost přenosu dat zvýšila na 100 megabitů za sekundu. Nynější průměr jsou čtyři Mbit/s.

"Široké pásmo pro každého Američana není příliš ambiciózní plán, je to naprostá nezbytnost," uvedl bývalý předseda komise Reed Hunt. Komise ve zprávě uvádí, že je širokopásmový internet nezbytný pro hospodářský růst, vytváření pracovních příležitostí, konkurenceschopnost ve světovém měřítku a obecně lepší život.

Vláda chce připojit na velmi rychlý internet 100 milionů domácností, zvýšit osvojení internetu na 90 procent a zajistit, aby bylo každé dítě digitálně gramotné. Vláda proto chce přidělit i patřičné frekvence, aby bylo možné sítě rozšiřovat.

Mezi poskytovateli internetových služeb chce stát prosadit větší konkurenci, aby šly ceny dolů. Do škol, nemocnic a vojenských zařízení hodlá zavést spojení o rychlosti jeden gigabit za sekundu.

Odvětvový analytik Erik Sherman ale uvádí, že se mu diskuse kolem rychlého internetu do všech domácností jeví jako přehnaná. "Neříkám, že nepotřebujeme pro širokopásmový internet plán, musíme být ale realisty v tom, co jsme a nejsme schopni udělat," citovala ho BBC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK