Japonská centrální banka uvolnila měnovou politiku

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. března (ČTK) - Japonská centrální banka dnes uvolnila měnovou politiku rozšířením nabídky úvěrů. Hlavní úrokovou sazbu ponechala po svém dvoudenním zasedání beze změny na 0,1 procenta. Analytici tyto kroky očekávali.

Centrální banka se rozhodla zdvojnásobit objem prostředků ve svém krátkodobém úvěrovém programu na 20 bilionů jenů (čtyři biliony korun). Cílem programu je podpořit likviditu a snížit dlouhodobé úrokové sazby, napsala agentura AP.

K uvolňování měnové politiky tlačí banku vláda, která tak chce posílit boj s přetrvávající deflací. Dnešní rozhodnutí banky však bude mít podle analytiků pouze omezený ekonomický dopad.

"Banka učinila zvýšením nabízeného objemu prostředků na 20 bilionů jenů minimum. Všeobecně se to očekávalo," uvedl analytik Takeši Minami ze společnosti Norinchukin Research Institute. "Předpokládá se, že vláda bude pokračovat v tlaku na banku, aby učinila další opatření. Nemyslím si, že vláda bude s dosavadními kroky banky spokojena," dodal.

Japonská vláda tento týden poprvé za osm měsíců zlepšila hodnocení domácí ekonomiky. Zopakovala ale, že hospodářství je nadále ohrožováno deflací. Spotřebitelské ceny v Japonsku se v lednu meziročně snížily o 1,3 procenta. Jejich pokles tak trvá již déle než rok.

Japonská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla v celoročním přepočtu o 4,6 procenta. Japonské hospodářství nyní těží z vládních stimulačních opatření doma i v zahraničí, trvalé oživení japonské ekonomiky je však ohroženo pokračujícím poklesem cen a mezd.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK