Brusel připraví návrh regulace obchodů se státními dluhy

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. března (zpravodaj ČTK) - Evropská komise v červnu navrhne regulaci spekulativních obchodů se státními dluhy. V jednom z výborů Evropského parlamentu to dnes řekl eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier. Spekulace stojí na obchodech s takzvanými CDS (Credit Default Swaps), tedy kontraktů mezi dvěma investory, podle nichž se jedna ze stran zavazuje druhé vyrovnat ztráty, které by vznikly například bankrotem země, v současnosti zejména Řecka.

Někteří evropští politici částečně přitom obviňují právě obchodníky s CDS z problémů, ve kterých se předlužené Řecko nachází. V hledáčku evropských politiků i Barniera jsou zejména takzvané Naked CDS, kdy například investiční banka či hedgeový fond drží CDS, aniž by vlastnila dluhopisy jednotlivé země, na jejíž krach v podstatě sází.

Spekulativní obchody dostaly v posledních měsících pod tlak především euro a členské státy eurozóny. Evropská společná měna oslabovala především kvůli vývoji v Řecku. Řešení politici zpočátku hledali ve vytvoření takzvaného evropského měnového fondu, který by měl mít stejné pravomoci jako Mezinárodní měnový fond, s tím rozdílem, že by pomáhal jen zemím eurozóny. Tuto ideu však nakonec zastínila právě regulace obchodů s Naked CDS či jejich úplný zákaz.

Stejnou myšlenku chce EU přitom prosadit i na mezinárodní scéně. Staronový šéf Evropské komise José Barroso před nedávnem naznačil, že Brusel by mohl při regulace obchodů s CDS využít svých pravomocí v oblasti hospodářské soutěže. Evropská komise by přitom celý problém chtěla přenést i do G20, tedy 20 největších ekonomik světa.

"Budeme tlačit na mezinárodní spolupráci. Tyto (finanční) trhy jsou stejně proměnlivé jako neprůhledné. Evropská komise tuto otázku vznese na mezinárodní půdě, především pak na půdě G20," doplnil Barroso.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK