EK: Slovenské rozpočtové plány jsou příliš optimistické

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. března (zpravodaj ČTK) - Slovenské rozpočtové plány v příštích letech obklopují podle Evropské komise některá rizika. Vycházejí prý z příliš optimistických předpokladů a úspory ve výdajích by nemusely mít takový dopad, s jakým slovenská vláda počítá. Propad státního hospodaření v poslední době navíc ohrožuje dlouhodobou udržitelnost veřejných financí. Vyplývá to z hodnocení takzvaného stabilizačního programu, který dnes komise zveřejnila.

Slovensko by letos mělo hospodařit s rozpočtovým schodkem 6,3 procenta HDP. Podle Evropské komise však musí do roku 2013 tento deficit srazit pod tři procenta HDP, aby splňovalo unijní rozpočtová pravidla. Slováci tak sice chtějí učinit ještě o rok dříve, tedy v roce 2012, ale podle Bruselu má jejích plán mezery.

"Vývoj rozpočtu by mohl být horší, než uvádí (stabilizační) program, protože je založený na optimistických makroekonomických předpokladech pro rok 2011 a 2012. Některá opatření na výdajové straně rozpočtu by navíc nemusela přinést očekávané úspory," uvádí komise v hodnocení, které má ČTK k dispozici.

urm vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK