Cizinců podnikajících v Česku přibývá, prý za to může krize

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Počty cizinců, kteří podnikají v České republice, se prudce zvyšují. Loni jich zde zahájilo své podnikání 10.595, o 2222 více než v roce 2008. Celkem jich v současnosti vykonává podnikatelskou činnost na území ČR 87.753. Nejčastěji se do podnikání pouštějí Vietnamci, Ukrajinci a Slováci. ČTK to sdělilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Za poslední dva roky v Česku přibylo 18.968 podnikajících cizích státních příslušníků. To je proti konci prosince 2007, kdy jich zde podnikalo 68.785, zhruba o 27,5 procenta více.

Podle MPO je to způsobeno především kvalitou českého podnikatelského prostředí. "Meziroční nárůsty počtu cizinců, kteří zde podnikají, jsou důsledkem atraktivity České republiky pro domácí, ale také pro zahraniční podnikatele," uvedl Matyáš Vitík z tiskového oddělení MPO.

Neziskové organizace zabývající se migrací cizinců ovšem tvrdí, že za zvýšeným počtem jsou skryté zaměstnanecké poměry. "Naplno se začal projevovat trend, kdy migranti přecházejí z režimu pobytu za účelem zaměstnání do pobytu za účelem podnikání," píše ve své analýze na serveru Migraceonline.cz programová ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Pavla Burdová Hradečná.

"Ti lidé ztrácejí zaměstnání, a tím i oprávnění k pobytu," dodal jednatel pardubického občanského sdružení Most pro lidská práva Milan Daniel, který se situací cizinců v ČR dlouhodobě zabývá. Cizinci, aby se v Česku udrželi, se snaží vyřešit svou osobní situaci tím, že mění účel pobytu na podnikání. "Domnívají se, že jim povolení k podnikání napomůže k tomu, aby tady byli dál legálně," uvedl Daniel.

"Práce pro neorganizované živnostníky je málo. Cizinci se to proto snaží řešit všelijak, především smlouvami o dílo s firmami, které využívají takzvaného švarc systému," upozornil Daniel. Úřady, které kontrolují živnostníky, podle něj o této tendenci vědí a koncentrují se na kontroly této skupiny lidí. Podnikající cizinci pak musejí prokázat, že skutečně podnikají, odevzdávají daňová přiznání a platí zdravotní a sociální pojištění.

Podle statistik, které ČTK poskytlo Ředitelství služby cizinecké policie, se zdá, že trend, který nutí cizince přecházet z klasických zaměstnaneckých poměrů na živnostenský list, brzy skončí. Počet žádostí o dlouhodobý pobyt občanů třetího státu, dlouhodobé vízum, potvrzení o přechodném pobytu a žádostí o přechodný pobyt totiž začal klesat. V roce 2007 to bylo 20.310, o rok později 22.286 a loni už jen 18.129. Pokles je znát i za období prvních dvou měsíců letošního roku, kdy se v Česku za účelem podnikání chtělo podle počtu žádostí usadit pouhých 598 lidí.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v únoru a březnu zpřísnilo podmínky pro vydávání povolení k zaměstnání cizinců. "Řada cizinců přišla do České republiky na dobu relativně dlouhou. Domnívali se, že tady budou mít perspektivu, zadlužili se, aby vůbec mohli ze své země odejít. Doporučení MPSV jim však tu jejich perspektivu znehodnocuje," říká Daniel. Jediným řešením tak pro mnoho z nich bude začátek podnikání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK