Výrobní ceny v USA klesly o 0,6 procenta, nejvíce za sedm měsíců

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. března (ČTK) - Výrobní ceny ve Spojených státech USA se v únoru kvůli zlevnění benzinu a dalších ropných produktů snížily proti lednu o 0,6 procenta a zaznamenaly nejvýraznější pokles od loňského července. Dnešní údaje amerického ministerstva práce naznačují, že centrální banka (Fed) může i nadále udržovat rekordně nízké úrokové sazby.

Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters v průměru čekali, že po lednovém vzrůstu o 1,4 procenta se ceny výrobců sníží jen o 0,2 procenta. Cenové jádro bez započítání kolísavých cen potravin a energie vykázalo nepatrné zvýšení o 0,1 procenta, což podle ekonomů dokládá, že inflační tlaky jsou po těžké ekonomické recesi stále ještě velmi slabé.

"Základní poznatek je, že cenové tlaky jsou nyní z hlediska cenového jádra velmi utlumené. Nenaznačuje to, že by se u výrobců vytvářely nějaké všeobecné inflační tlaky," řekl ekonom newyorské pobočky Credit Suisse Jonathan Basile.

V meziročním srovnání výrobní ceny zpomalily růst na 4,4 procenta z lednového tempa 4,6 procenta. Ekonomové přitom čekali zrychlení na 4,9 procenta.

Údaje o inflaci na úrovni výrobců přicházejí den poté, co Fed po pravidelném zasedání svého měnového výboru obnovil slib, že bude po delší dobu udržovat základní úrokovou sazbu na výjimečně nízké úrovni 0-0,25 procenta, protože slabost ekonomiky bude zatím bránit růstu inflace. Ve čtvrtek vyjdou údaje o únorovém vývoji spotřebitelských cen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK