Zemědělci by mohli získat letos na dotacích o 1,5 mld. Kč navíc

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Národní dorovnávací platby zemědělcům by mohly pro letošek vzrůst o 1,5 miliardy korun z příjmů Pozemkového fondu ČR. Předpokládá to novela zákona o fondu, kterou dnes schválila sněmovna. Pokud by předlohu schválil i Senát a podepsal prezident, celková částka na platby známé také pod názvem top-up by vzrostla na 4,5 miliardy korun.

Podle pravidel Evropské unie by stát mohl letos za tímto účelem zemědělcům vyplatit zhruba sedm miliard korun. Nynější stav rozpočtu to však neumožňuje. Poslanci chtějí prostřednictvím dnes schváleného zákona poslat také 150 milionů korun na propagaci národní značky potravin Klasa.

Zemědělcům podle původních návrhů kvůli úsporným opatřením ve státním rozpočtu hrozilo, že nedostanou na dorovnání přímých plateb ani korunu. Zářijové navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství umožnilo získání 1,5 miliardy korun. Poslanecká sněmovna pak v prosinci farmářům přidala stejnou částku.

Stejně tak jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU až po roce 2004, pobírají čeští zemědělci na dotacích z EU méně prostředků než farmáři v původních členských státech. Jejich úrovni se mohou přiblížit právě díky platbám top-up.

Předloha také přináší změny v hlasování v radě Pozemkového fondu. Aby se rada mohla usnášet, bude nově zapotřebí, aby se sešli alespoň čtyři její členové. Aby mohla přijmout rozhodnutí, bude nově zapotřebí většiny hlasů všech členů, nikoli jen těch přítomných.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK