Sněmovna schválila zákon ulevující podnikatelům od administrativy

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila vládní návrh zákona, který má snížit administrativní zátěž podnikatelů. Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška zopakoval, že návrh by měl podnikatelům ušetřit ročně asi asi 1,3 miliardy korun. Návrh nyní dostane k posouzení Senát.

Zákon přináší změnu do občanského zákoníku a mění ho tak, že ujednání ve spotřebitelských smlouvách, která poškozují spotřebitele, jsou neplatná. Nově by nemělo být přestupkem, pokud někdo provozuje živnost v bytě bez souhlasu jeho vlastníka.

Návrh zákona ruší například povinnost České obchodní inspekce kontrolovat dodržování hygienických předpisů v obchodech a restauracích, protože stejnou pravomoc vykonává již hygienická služba.

Živnostníci by rovněž nemuseli živnostenskému úřadu oznamovat přerušení své činnosti. Předloha by rovněž měla dát obchodníkům větší volnost při označování zboží například názvem, rozměry nebo vahou. Zákon nově upravuje také definici spotřebitele tak, aby odpovídala současnému evropskému spotřebitelskému právu. Má být definován jako fyzická osoba jednající za účelem, který nesouvisí s jejím podnikáním nebo povoláním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK