Praha vyhlašuje tendr na oddlužení kongresového centra

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Praha vyhlašuje tendr na oddlužení Kongresového centra Praha (KCP). O vyhlášení rozhodlo představenstvo společnosti. Na tiskové konferenci to dnes oznámili zástupci města. Centrum dluží zhruba 2,2 miliardy Kč. Metropole chce, aby samotné kongresové centrum zůstalo v majetku společnosti. Ostatní majetek KCP, do kterého patří pozemky, hotel a byznys centrum, tedy zřejmě může být prodán.

Uzávěrka pro podávání nabídek bude 21. května, výsledky by měli dostat na červnovém zasedání zastupitelé hlavního města.

Hlavní město je stoprocentním vlastníkem KCP. Metropole v únoru rozhodla, že centru dá 100 milionů korun na letošní splátku dluhu. KCP má totiž v dubnu zaplatit splátku dluhu ve výši asi 230 milionů korun. Asi 100 milionů korun pokryje centrum z vlastních zdrojů, stejnou částku dá město a na 30 milionů si metropole vezme překlenovací úvěr. Celý dluh 2,2 miliardy korun bude muset KCP splatit nejpozději v roce 2014. Pokud by společnost nebyla schopna své závazky splácet, hrozí jí krach.

KCP loni hospodařilo se ziskem 70 milionů korun. V letech 2008 a 2007 přitom vykázalo kongresové centrum ztrátu 71,8 milionu korun, respektive 27,2 milionu Kč. V kongresovém centru se loni konaly například některé akce spojené s českým předsednictvím EU.

Do portfolia KCP patří kromě samotného kongresového centra také hotel Holiday Inn, byznys centrum a pozemky. Hodnotu těchto nemovitostí odhadla firma Deloitte na miliardu až 1,1 miliardy korun.

Bývalý Palác kultury byl otevřen v roce 1981 jako jedna z největších staveb svého druhu v Evropě. Po rozsáhlé rekonstrukci v letech 1998 až 2000 se hlavní atrakcí budovy stal Kongresový sál, který údajně patří mezi 13 nejlepších koncertních sálů světa a je svými akustickými parametry srovnatelný se slavnou londýnskou Royal Albert Hall.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK