Peugeot v Trnavě na 13 dní zastaví výrobu, lidi bude vzdělávat

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. března (ČTK) - Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën kvůli očekávanému poklesu prodeje zastaví během dubna, května a června na 13 dní výrobu aut ve svém slovenském závodě u Trnavy. ČTK o tom dnes informoval mluvčí firmy Peter Švec. V dubnu prý firma zastaví výrobu na jeden den, v květnu a červnu vždy na šest dnů. Podnik chce během těchto dnů využít času a zaměstnance vzdělávat.

"Jde o zastavení výroby, ale ne o zavření továrny. Zaměstnanci budou chodit do práce, čas se využije k tréninku a školení," poznamenal Švec. Automobilový sektor nepříznivě zasáhla světová hospodářská krize. Odstávka se dotkne především výrobních zaměstnanců a velké části administrativy. Zaměstnanci ale prý o mzdu nepřijdou.

Trnavský závod zahájil sériovou výrobu v červnu 2006. Z jeho výrobních linek loni sjelo 207.128 aut, což proti předchozímu roku představuje růst zhruba o desetinu. Letos PSA Peugeot Citroën očekává pokles celkové poptávky na evropském automobilovém trhu asi o devět procent. Automobilka v trnavském závodě vyrábí dva modely aut, a to Peugeot 207 a nový Citroën C3 Picasso.

Na Slovensku mají vlastní závody také automobilky Kia Motors a Volkswagen. Automobilový průmysl je jedním z tahounů slovenské ekonomiky, odvětví ale patří k nejvíce zasaženým hospodářskou krizí. Automobilky loni kvůli slabší poptávce víckrát omezily nebo zastavily výrobu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK