Řecko je údajně krok od okamžiku, kdy si nebude moci dál půjčovat

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/New York 19. března (ČTK) - Řecký premiér Jorgos Papandreu dnes varoval, že jeho země je už jen krok od okamžiku, kdy nebude schopna si dál půjčovat. Vyzval proto zástupce odborů, aby s vládou spolupracovali, jinak hrozí, že Řecko se z dluhové krize nedostane. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Euro po jeho slovech prohloubilo pokles a vůči dolaru se propadlo nejníže za více než dva týdny.

Papandreu hovořil k členům tamní největší odborové organizace GSEE, která proti vládním úsporným opatřením vytrvale organizuje mohutné protesty. Premiér řekl, že bojuje proti "zvláštním zájmům", a to jak doma, tak v zahraničí. Je prý odhodlán skoncovat v Řecku s korupcí, plýtváním i s beztrestností.

"Jsme ve válečném stavu, bojujeme proti zvláštním zájmům, jak doma, tak mimo Řecko. Je to boj se spekulanty a za transparentnost. Za to, aby trhy sloužily lidem, ne obráceně," řekl premiér na výročním sjezdu odborářů. Vylíčil tam chmurný stav řecké ekonomiky a přiznal, že Řecko kvůli vážným nedostatkům ztratilo na trzích důvěryhodnost.

Papandreu řekl, že o situaci Řecka jednal se zástupci řady zemí. "Musíme zabránit tomu, abychom celá desetiletí platili lichvářské úroky, čímž bychom tuto zemi odsoudili k hluboké recesi," řekl premiér. Řecko si už dnes půjčuje peníze za nesrovnatelně vyšší úrok než jiní členové eurozóny, například proti Německu Řecko platí až dvojnásobné úroky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK