Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu stagnovaly

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Akcie na pražské burze během jedenáctého letošního týdne při klidném obchodování stagnovaly. Hlavní index PX nepatrně klesl o 0,01 procenta na 1188,9 bodu. Nejvíce zpevnily akcie společnosti KIT Digital, naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byl výrobce cigaret Philip Morris. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

"Pražská burza si v uplynulém týdnu prošla poklidným obchodováním, kdy pouze středeční seance přinesla živější obchodování. Závěr týdne především na evropských trzích přinesl mírnou nervozitu vývoj situace kolem Řecka," uvedl analytik Atlantik FT Petr Sklenář.

Akcie KIT Digital přidaly v týdnu 18 procent. Vzrostl také objemů obchodů s akciemi této společnosti, které dosud byly téměř nulové. Impulzem se podle Sklenáře stala akvizice společnosti Multicast Media Technologies, která posílila postavení KIT Digital na severoamerickém trhu.

Zajímavý růst zaznamenaly ještě akcie Unipetrolu, které posílily o 4,6 procenta. Společnost se poprvé od října 2008 dostala nad hranici 150 korun za akcii. Naopak akcie tabákového výrobce Phillip Morris celý týden pozvolna ztrácely a v porovnání s předchozím pátkem klesly o 3,9 procenta. Ostatní změny cen akcii na pražské burze nebyly v mezitýdenním srovnání výrazné, podotkl Sklenář.

Příští týden se pozornost investorů bude ubírat spíše směrem k makroekonomickým datům. V ČR se uskuteční ve čtvrtek zasedání ČNB, změna úrokových sazeb se nečeká. "Na trzích by mohl pokračovat růstový trend z posledních týdnů, u něhož se však zvyšuje pravděpodobnost, že by mohlo dojít k menšímu vybírání zisků. Dění by mohlo ovlivněno i dalším vývojem okolo řešení zadlužení Řecka," odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK