USA téměř zdvojnásobily odhad výdajů na nákup stíhaček F-35

20.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. března (ČTK) - Americké ministerstvo obrany téměř zdvojnásobilo odhad výdajů na nákup stíhaček F-35 od koncernu Lockheed Martin na 278 až 329 miliard dolarů (6,17 bilionu Kč). Jednostránkový materiál ministerstva v noci na sobotu uvedl jako příčinu inflaci.

Suma se vztahuje na 2443 stíhaček. Původní údaj 197 miliard dolarů se týkal 2852 strojů a je z října 2001, kdy se program začal chystat.

Navýšení nákladů na jeden stroj proto bude ještě vyšší, protože nyní chce Pentagon proti původním plánům koupit o 409 stíhaček F-35 méně. Jde o nejnákladnější státní zbrojní zakázku Pentagonu. Na projektu spolupracují i zahraniční partneři z Austrálie, Británie, Dánska, Itálie, Kanady, Nizozemska Norska a Turecka.

Ministr obrany Robert Gates z ministerstva propustil programového manažera projektu F-35 minulý měsíc. Vývojovou fázi projektu přitom prodloužil o 13 měsíců a její náklady navýšil o 2,8 miliardy dolarů. Další čtyři měsíce přidal na testování letadel, napsala agentura Reuters.

Lockheed Martin je podle tržeb největší dodavatel pro Pentagon. Koncern uvedl, že nevidí do postupu, jak Pentagon zvýšil odhad nákladů na jeden stroj až na 112 milionů dolarů. Základní suma na jednu F-35 přitom byla v projektu 59 milionů dolarů, a to včetně započtení inflace, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK