Daňové přiznání dosud ještě neodevzdala více než polovina lidí

22.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - I když ve středu 31. března končí termín pro odevzdání daňových přiznání, stále jej nepodala více než polovina lidí. Situace se ovšem liší kraj od kraje, vyplývá z ankety ČTK. Ke konci minulého týdne odevzdalo přiznání z daně z příjmu podle údajů ministerstva financí 710.000 lidí, odhady MF počítají stejně jako loni se zhruba 1,7 milionu daňových přiznání.

Například finančnímu úřadu v Hradci Králové zatím daňové přiznání odevzdalo asi 14.000 subjektů, celkem by přiznání mělo úřadu přijít asi 27.000. "Prakticky stejná situace byla s podáváním daňových přiznání touto dobou i loni," řekl ředitel úřadu Miroslav Zehnálek. Obdobná situace je i v jižních Čechách, kde lidé už odevzdali polovinu z očekávaných daňových přiznání. Loni touto dobou to byla jen třetina.

Na finanční úřady v Moravskoslezském kraji doposud podalo daňové přiznání zhruba 65.000 lidí, což představuje 45 procent z očekávaného počtu. "Více než polovina lidí tedy bude daňové přiznání podávat tento a příští týden," řekla ČTK mluvčí Finančního ředitelství v Ostravě Petra Homolová.

Finanční ředitelství v Brně, pod které spadají kraje Jihomoravský, Zlínský a Vysočina, evidovalo k pátku 12. března 117.749 podání daňových přiznání. Celkem jich letos očekává 375.000. V Ústeckém a Libereckém kraji už podalo daňová přiznání za loňský rok zhruba 27 procent fyzických osob. "Největší nával předpokládáme tradičně v těchto dnech," řekl ČTK mluvčí ústeckého Finančního ředitelství Jiří Kotous. Finanční úřad v Jihlavě zatím převzal asi 35 procent z celkového počtu očekávaných daňových přiznání, v Olomouci zhruba 30 procent.

Lidé, kteří využívají služeb daňového poradce, mají čas na podání přiznání až do konce června. Daňové přiznání je možné podat osobně na finančním úřadu, zaslat poštou nebo podat elektronicky přes internet. Elektronické podání přitom lidé sice využívají více než v předchozích letech, ale stále se jedná jen o minimální počet v jednotkách procent.

Například v Jihočeském kraji elektronicky přiznání podala čtyři procenta lidí, loni to bylo jen 1,2 procenta. Na jihu Moravy je podíl elektronických přiznání zhruba jedno až dvě procenta. "Elektronickou formou ho podalo jen 61 lidí z 11.682, které jsme dosud vybrali. Očekávali jsme, že přiznání elektronickou formou bude více," řekl ČTK vedoucí vyměřovacího oddělení olomouckého finančního úřadu Petr Fiala.

Finanční úřady i letos prodlouží na konci března kvůli daňovým přiznáním provoz podatelen. Od 22. března do 31. března budou úřady každý pracovní den otevřeny do 18:00. V okresních městech přitom finanční úřady budou otevřeny i v sobotu 27. března do 12:00. Nepodá-li člověk včas daňové přiznání, může mu finanční úřad zvýšit daň až o deset procent.

Loni finanční úřady obdržely za zdaňovací období 2008 přes 1,7 milionu daňových přiznání z příjmu fyzických osob. Celkem úřady vybraly na dani z příjmu fyzických osob loni přes 116,5 miliardy korun z toho necelých 86 miliard putovalo do státního rozpočtu. Zbytek získaly v rámci rozpočtového určení daní kraje a obce.

Od listopadu loňského roku se změnilo placení daní. Dnem splatnosti je nově den, kdy je částka připsána na účet finančního nebo celního úřadu. Je třeba tak počítat s časem, který potřebují peněžní ústavy pro převod peněžních prostředků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK