ČEZ hledá partnery pro zvýšení produkce elektrárny ve Varně

22.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 22. března (ČTK) - Elektrárenská společnost ČEZ hledá partnery, kteří by s ní spolupracovali na plánu zvýšit produkci uhelné elektrárny v bulharské Varně. Neznamená to však nutně, že by firma chtěla elektrárnu prodat, uvedl dnes ČEZ. Společnost má od loňska v plánu vybudovat ve Varně paroplynový blok a konečné rozhodnutí má učinit v říjnu.

Mezi možnými partnery pro Varnu by mohli podle ČEU být i dodavatelé uhlí. Další informace firma o plánech pro elektrárnu o výkonu 1260 megawattů nesdělila.

Loni v létě ČEZ uzavřela smlouvu s konzultační firmou WorleyParsons, která bude na výstavbu nového bloku ve Varně dohlížet. Výkon nového bloku má být 880 megawattů a výstavba má přijít na zhruba 800 milionů eur (20,4 miliardy Kč). Zařízení má nahradit tři staré uhelné bloky, které musí být kvůli přísným normám EU odstaveny nejpozději do roku 2012.

ČEZ tepelnou elektrárnu, která zajišťuje elektřinu více než dvěma milionům lidí, převzala v roce 2006 poté, co získala distribuční síť pro západní Bulharsko včetně hlavního města Sofie. Společnost dnes rovněž sdělila, že v letošním roce plánuje zvýšit investice do této sítě na dvojnásobek z loňských 94 milionů leva (1,2 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK