ICBC prudce zvýšila zisk, překvapivě ale vydá nové dluhopisy

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong/Šanghaj 25. března (ČTK) - Přední čínský finanční ústav Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) zvýšil ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně čistý zisk o 58 procent na 28,6 miliardy jüanů (asi 79,7 miliardy Kč). ICBC je největší bankou světa a přestože výsledky byly zhruba v souladu s odhady, banka překvapivě uvedla, že vydá dluhopisy až za 25 miliard jüanů (asi 69,7 miliardy Kč).

Banka v závěru loňského roku těžila především z podpůrných opatření tamní vlády. Peking má na velké čínské banky značný vliv a ve snaze, aby podpořil ekonomiku, bankám nařídil zvýšit poskytování úvěrů. Vysoký růst zisku je ale z části také výsledkem toho, že o rok dříve banka zaúčtovala vysoký objem rezerv na ztrátové úvěry.

Do budoucna chce být ICBC opatrnější, pokud jde o poskytování dalších úvěrů. Dluhopisy, které se chystá vydat, sice banka nepotřebuje, analytici proto její rozhodnutí hodnotí spíše jako preventivní opatření, které by mělo přispět k uklidnění trhu. Čtvrtletní zisk ICBC byl téměř v souladu s odhady, analytici v průměru čekali jen o málo vyšší zisk asi 29,9 miliardy jüanů.

"To je opravdu překvapivý krok, protože ICBC má dostatečný kapitál. Nikdo proto nečekal, že banka oznámí nový prodej cenných papírů tak brzy," řekl podle agentury Reuters analytik makléřské společnosti Huatai Securities Liou Siao-čchang. "Na druhou stranu to může být dobrá zpráva pro trh, protože tím mizí nejistota," dodal.

Cenné papíry, které se ICBC chystá vydat, jsou koncipovány jako konvertibilní dluhopisy. Později tedy budou směnitelné za akcie, které se budou obchodovat na trhu A šanghajské burzy. Ve hře je ale také možnost, že by ICBC mohla vydat ještě akcie typu H, které se obchodují na burze v Hongkongu. Smyslem je doplnit kapitál a podpořit růst banky v příštích asi třech letech.

Čínské banky loni měly z podpory vlády značný prospěch. Vláda totiž ve snaze minimalizovat dopady krize, která zachvátila celý svět, ale především vyspělé země, zvýšením úvěrů podporovala domácí spotřebu. To se jí také povedlo a čínská ekonomika se jako jedna z prvních z dopadů krize vzpamatovala.

Řada bank je ale teď pod značným tlakem, aby si zajistila nový kapitál a vylepšila si finanční situaci. Investoři totiž mají obavy, že část úvěrů se nebude splácet. Záměr vydat nové cenné papíry v poslední době oznámily i konkurenční státní ústavy Bank of China a Bank of Communications, což je čtvrtá a pátá největší banka v Číně. Z velkých bank má podobný záměr více než deset finančních ústavů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK