Trichet: ECB podpoří Řecko prodloužením pravidel pro zástavy

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 25. března (ČTK) - Evropská centrální banka podpoří přístup Řecka na finanční trhy tím, že prodlouží do příštího roku volnější pravidla pro dluhopisové zástavy, která měla vypršet na konci tohoto roku. Řekl to dnes v Evropském parlamentu šéf ECB Jean-Claude Trichet. Úsporná opatření, která přijala řecká vláda, Trichet označil za "přesvědčivá a odvážná".

Řecku hrozilo, že jeho státní dluhopisy, jimž na konci loňského roku mezinárodní agentury degradovaly ratingové známky do neinvestiční kategorie, budou od příštího roku odmítány jako zástavy na nové úvěry. ECB v době finanční krize uvolnila pravidla pro objemy různě hodnocených dluhopisů použitých jako zástavy a jejich opětné zpřísnění by ještě zhoršilo situaci Řecka, které se potýká s dluhovou krizí a je ohroženo platební neschopností.

"Je to příspěvek ECB k řešení řecké krize," uvedl k tomu ekonom Nomury Laurent Bilke. "Je to rovněž vzkaz EU, že Řecko si zaslouží podporu," dodal. Rozdíly mezi výnosy řeckých a německých státních dluhopisů se po Trichetových slovech mírně snížily.

Šéfové zemí Evropské unie dnes v Bruselu jednají o mechanismu pomoci Řecku. Řecko potřebuje jen v období od 20. dubna do 23. května získat zhruba 16 miliard eur na financování státního dluhu, který by měl letos dosáhnout zhruba 120 procent hrubého domácího produktu. Řekové sice o žádné finanční prostředky dosud oficiálně EU nepožádali, blíží se však okamžik, kdy si již nebudou moci dále půjčovat. Kvůli ztrátě důvěryhodnosti na trzích si země musí půjčovat za velmi nevýhodných podmínek.

Situaci ekonomiky eurozóny Trichet označil za stále obtížnou. "Ekonomické oživení postupuje, to však neznamená, že krize skončila. Tempo oživení bude nevyrovnané a nemůžeme vyloučit zvraty," uvedl šéf ECB.

K otázce plánu opouštění extrémně uvolněné měnové politiky Trichet naznačil, že banka nehodlá tato opatření udržovat příliš dlouhou dobu. To by totiž mohlo nežádoucím způsobem změnit chování finančních aktérů. "Nechceme vytvářet závislost," řekl.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK