Warren Buffett posílil pozici největšího akcionáře v Munich Re

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 25. března (ČTK) - Americký investor Warren Buffett posílil svoji pozici největšího akcionáře v největší zajišťovně na světě Munich Re. Zajišťovna dnes oznámila, že Buffettova investiční společnost Berkshire Hathaway využila opce na nákup téměř dvou procent akcií a zvýšila svůj hlasovací podíl v německé firmě na 7,988 procenta.

Buffett se stal akcionářem Munich Re v lednu, kdy koupil v zajišťovně podíl tři procenta. O měsíc později pak svůj podíl navýšil na pět procent a stal se největším akcionářem. Odsunul tak na druhou pozici správce fondů Blackrock, který má v německé zajišťovně kolem 4,6 procenta.

Munich Re není jedinou zajišťovnou, do které Buffett investoval. Berkshire Hathaway vlastní rovněž zajišťovnu General Re a loni investoval tři miliardy švýcarských franků (asi 53,3 miliardy Kč) do zajišťovny Swiss Re. Tuto investici může v roce 2012 přeměnit na akciový podíl v podniku.

Munich Re stoupl v loňském roce čistý zisk o 63 procent na 2,6 miliardy eur (zhruba 65,9 miliardy Kč). Zajišťovna těžila z mimořádně nízkých výplat škod z přídních katastrof, které loni činily pouze 1,4 procenta čistého pojistného. Hrubé příjmy z pojistného stouply loni o téměř deset procent na 41,4 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK