EK schválila příspěvek 1,9 mld. Kč na železniční koridor u Tábora

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Evropská komise schválila příspěvek ve výši 1,9 miliardy korun na železniční koridor u Tábora. Je to třetí velká dopravní stavba, jejíž financování unie Čechům odsouhlasila. ČTK to dnes sdělil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Dvanáctikilometrový úsek mezi Táborem a Doubím u Tábora dokončila správa železnic loni v létě, unie jí nyní část nákladů proplatí zpětně v rámci Operačního programu Doprava (OPD).

Nejvýznamnější je zřejmě proměna zmíněné trati z jednokolejné na dvoukolejnou a zvýšení maximální rychlosti vlaků na 160 kilometrů v hodině. Rekonstrukce se dočkaly stanice Tábor, Planá nad Lužnicí a Sezimovo Ústí. Celkové náklady byly 3,6 miliardy korun.

OPD je největším českým operačním programem, v jeho rámci může Česká republika čerpat z evropských fondů v letech 2007 až 2013 zhruba 150 miliard korun.

Zatímco menší žádosti schvaluje ministerstvo dopravy, takzvané velké projekty, jejichž hodnota přesáhne 50 milionů eur (1,3 miliardy Kč), musí projít schvalovacím procesem v Bruselu.

První dva velké projekty z oblasti dopravy - rovněž železniční - schválila komise v prosinci. Celkem šlo o čtyři miliardy korun na modernizaci tratí Benešov - Strančice a Letohrad - Lichkov.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK