Pokles spotřebitelských cen sužuje Japonsko již rok

26.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. března (ČTK) - Japonské spotřebitelské ceny klesaly i v únoru, a deflace si tak ve druhé největší ekonomice světa upevňuje pozici. Očištěný cenový index se meziročně snížil o 1,2 procenta a klesá měsíc co měsíc již celý rok, ukázaly dnes oficiální statistiky.

Nižší ceny se zdají jako dobrá věc pro spotřebitele, ale pro křehké oživování japonské ekonomiky představuje deflace hrozbu. Pro Japonce to není nic neznámého, deflace zemi sužuje opakovaně od 90. let.

V únoru se na japonské deflaci podílel pokles cen potravin, síťových služeb, domácích potřeb a rekreace. Předběžná data ukázala, že očištěný index pro tokijskou oblast, který je ukazatelem dalšího celostátního vývoje, klesl v březnu o 1,8 procenta.

V posledním čtvrtletí minulého roku se výkon japonské ekonomiky zvýšil o 3,8 procenta v ročním přepočtu, ale postaral se o to především export. Firmy se k výdajům stále staví konzervativně a spíše se snaží snižovat náklady, lákat zákazníky a velké maloobchodní společnosti snižují ceny na nová minima.

Japonská centrální banka sice uvedla, že deflaci nebude tolerovat a bude s ní bojovat, zároveň ale předpovídá, že ceny půjdou dolů ještě po dva další roky. Sama vláda má na boj s deflací prostřednictvím výdajů jen malý prostor, protože rostoucí dluh Japonska patří mezi nejvyšší mezi průmyslově vyspělými ekonomikami.

Zákonodárci ve středu schválili rekordní rozpočet na nový fiskální rok, který začne příští čtvrtek. Země kvůli tomu bude muset vydat obligace za rekordních 44 bilionů jenů (9,03 bilionu Kč), napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK