Americké akcie začaly dnes díky dohodě o Řecku růstem

26.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. března (ČTK) - Americké akciové trhy začaly dnešní obchodování růstem, jímž reagovaly zejména na dohodu zemí eurozóny o pomoci zadluženému Řecku. Investory povzbudily i vcelku příznivé zprávy z americké ekonomiky.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času získával 0,5 procenta a pohyboval se kolem 10.892 bodů. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 0,3 procenta na 2405 bodů.

Země eurozóny se ve čtvrtek večer dohodly na pomoci Řecku. Země platící eurem mu v případě nezbytí za přísných podmínek půjčí, Atény se však budou muset nejprve obrátit na Mezinárodní měnový fond. Dohoda zmírnila obavy investorů z dluhové krize v některých zemích eura a výrazně posílila dosud klesající kurz eura.

Dnešní údaje ukázaly, že hrubý domácí produkt USA rostl v posledním loňském čtvrtletí o 5,6 procenta, nepatrně méně, než se odhadovalo před měsícem. Jeden z indexů spotřebitelské důvěry nevykázal proti únoru žádnou změnu, což analytici interpretují jako známku postupného oživování ekonomiky.

hp vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK