Cena ropy kvůli statistice klesla pod 80 USD za barel

26.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. března (ČTK) - Cena americké ropy klesla pod 80 dolarů za barel. Důvodem byly statistické údaje z USA, které ukázaly, že americká ekonomika v posledním loňském čtvrtletí rostla méně, než se čekalo. Dohoda zemí eurozóny o pomoci zadluženému Řecku sice povzbudila investory, avšak i tak investoři očekávají, že ekonomické oživení bude velmi křehké.

V 17:02 SEČ cena lehké americké ropy klesla o 58 centů na 79,95 dolaru za barel. Cena londýnské ropy Brent se ve stejnou dobu snížila o 12 centů na 79,49 dolaru za barel.

Ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že americká ekonomika v závěru loňského roku vzrostla o 5,6 procenta. Předběžné informace zveřejněné zhruba před měsícem ukazovaly na růst o 5,9 procenta. Přestože byl růst hrubého domácího produktu trochu slabší, než vláda původně očekávala, je nejrychlejší za posledních šest let, tedy od poslední recese.

Další dnešní statistika ukázala, že nálada amerických spotřebitelů se v březnu v porovnání s únorem nezměnila. Mezi spotřebiteli stále panují obavy z vysoké nezaměstnanosti. Náladu rovněž zhoršují přetrvávají obtíže při získání úvěru.

Země eurozóny se ve čtvrtek večer dohodly na pomoci Řecku. Země platící eurem mu v případě nezbytí za přísných podmínek půjčí, Atény se však budou muset nejprve obrátit na Mezinárodní měnový fond. Zpráva pomohla nahoru euru vůči dolaru, avšak zcela nezmírnila dlouhodobé obavy o fiskální zdraví dalších ekonomik regionu.

Cena americké ropy se tento měsíc vyšplhala nad 83 dolarů za barel. Nepřekonala však letošní maximum 83,95 dolaru, kterého dosáhla v lednu, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 79,49 79,61 New York - Nymex WTI květen 79,95 80,53

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK