Kabelový internet byl v únoru už o 5,5 Mbit/s rychlejší než ADSL

28.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Kabelový internet byl v únoru opět rychlejší než ADSL. Rozdíl mezi průměrnými naměřenými rychlostmi kabelového internetu a připojení přes telefonní linku a ADSL se navíc zvýšil na téměř 5,5 megabitu za sekundu. Před půl rokem byl rozdíl o jeden Mbit/s nižší. Vyplývá to ze statistik serveru DSL.cz.

Průměrná rychlost kabelového internetu u největšího poskytovatele UPC se v únoru proti předchozímu měsíci zvýšila o dvě procenta na devět Mbit/s, rychlost ADSL naopak klesla o čtyři procenta na 3,57 Mbit/s. Nejrychlejší zůstává připojení prostřednictvím optického vedení, které ale zpomalilo o 16 procent na 12,57 Mbit/s.

"Rozdíl mezi rychlostmi kabelového internetu a ADSL se dále zvýšil. V průměrných rychlostech předehnaly ADSL i Wi-Fi sítě," uvedl Tomáš Pětivoký ze serveru DSL.cz. Rychlost bezdrátového připojení Wi-Fi se pohybovala okolo 3,6 Mbit/s.

Podle internetového odborníka Patricka Zandla se ADSL u dominantního poskytovatele Telefóniky O2 blíží svým technologickým limitům a navíc není dostupné ve všech lokalitách. Právě proto mu úspěšně konkuruje kabelový internet a Wi-Fi, dodal.

V oblasti mobilního připojení je s 926 kbit/s nejrychlejší internet 3G Vodafonu, který je ale je dostupný jen v části Prahy. Následuje stejná technologie T-Mobile s rychlostí 794 kbit/s, která má i podobné pokrytí. Třetí skončilo UMTS Telefóniky O2, které je dostupné v téměř dvou desítkách velkých měst.

Telefónica O2 na konci minulého roku evidovala 677.000 uživatelů ADSL, což představuje meziroční nárůst o 17 procent. Počet velkoobchodních přípojek k ADSL se pohyboval kolem 48.000. UPC měla na konci září zhruba 350.000 zákazníků kabelového internetu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK