Pojišťovny: Češi v době krize pojistky neruší, mnozí je upravují

28.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Lidé v době hospodářské krize nezačali kvůli nižším příjmům hromadně vypovídat své pojistné smlouvy či rušit pojištění, mnozí si je však nechali upravit podle své momentální situace. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Krize se u nich nejvíce projevila poklesem zájmu o havarijní pojištění kvůli nižšímu prodeji automobilů, uvedly.

"Proti minulým rokům jsme nezaznamenali žádný nárůst výpovědí pojistných smluv," řekl ČTK mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Klienti jsou podle něj obezřetnější, chtějí kvalitní pojištění a méně je zajímá možnost spoření nebo investování. Uvědomují si, že není jednoduché obratem ruky nahradit například dlouhodobý výpadek příjmů způsobený úrazem či kompletně zničený byt nebo dům, dodal.

ČSOB Pojišťovna eviduje nárůst uzavřených pojištění v životním pojištění. "Potvrdila se tím známá zkušenost, že v době hospodářské krize lidé více myslí na zadní kolečka a hledají finanční jistotu," uvedl mluvčí společnosti Tomáš Hejda. Klienti v problematické finanční situaci mají podle něj i jiné možnosti, než rovnou zrušit pojištění. Například u životního pojištění je možné snížit platby na "spoření" a omezit se na rizikovou složku. Mnoho klientů si udělalo revizi svých pojistných smluv a nastavují pojistnou ochranu podle aktuální životní situace, souhlasil Káňa.

Česká pojišťovna v reakci na krizi uvedla na trh několik nových pojistek, které se týkají možné ztráty zaměstnání. Počítají s výdaji na hypotéku nebo třeba na dovolenou. "Dopady krize na pojištění se projevují více u nových automobilů, které - pokud se neprodávají - nemohou být ani pojišťovány. U domácností a staveb tomu tak není, protože málokdo si postaví nebo koupí nový dům a nepojistí si jej. To je příliš velké riziko," podotkl mluvčí ČP Václav Bálek.

Analytik Broker Consulting Jan Lener míní, že chování lidí s pojištěním či penzijním připojištěním bylo nezaměstnaností a snížením obratu u drobných podnikatelů negativně ovlivněno. Reakce na snížení příjmů podle něj závisí nejvíce na tom, jak dobře lidé plánovali své finance. "Ti, kteří měli dostatečné rezervy a zdravě postavený finanční plán, své smlouvy upravovat nemuseli a ušetřili si starosti. Rodiny, které žijí z měsíce na měsíc, někdy musely přistoupit ke snížení plateb či výpovědi celé smlouvy," poznamenal.

Výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora odhadl, že český pojistný trh neporoste v letošním roce výrazně rychleji než v roce 2009, kdy vykázal meziroční nárůst o 2,3 procenta. Pojišťovnictví podle něj na rozdíl od ostatních odvětví reaguje na aktuální ekonomickou situaci s mírným zpožděním. Průměrná nezaměstnanost se proti loňsku pravděpodobně ještě zvýší, proto bude letos považovat za úspěch, když v rámci životního pojištění trh neklesne.

Poradenská společnost AWD očekává v roce 2010 o něco málo rychlejší růst pojistného trhu než v roce 2009, a to zejména v životním pojištění. "Ekonomická situace se v naší zemi již stabilizovala. A přestože může dojít k dalšímu mírnému růstu nezaměstnanosti, ta se tolik nedotkne střední a vyšší příjmové skupiny občanů, která tvoří růstově nejdůležitější tržní oblast," soudí analytik AWD Tomáš Rampula.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK