Čínská Geely podepsala s Fordem smlouvu o koupi Volvo Car

28.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 28. března (ČTK) - Čínská automobilka Geely dnes podepsala závaznou smlouvu o převzetí švédského výrobce osobních vozů Volvo Car od americké společnosti Ford Motor. Je to dosud největší čínská akvizice zahraniční automobilky a analytici její hodnotu odhadují kolem dvou miliard dolarů (zhruba 38 miliard Kč).

Mluvčí Volva Per-Ake Froberg uvedl, že dohoda byla podepsána v Göteborgu. Cenové podmínky kontraktu nesdělil s tím, že budou oznámeny na pozdější tiskové konferenci.

Ford koupil Volvo Car v roce 1999 za 6,5 miliardy dolarů od švédské skupiny Volvo, která se nyní soustřeďuje na výrobu nákladních vozů. Na prodeji švédské součásti největší čínské soukromé automobilce se Ford v zásadě dohodl koncem loňského roku po dvouletých jednáních.

Prodej Volva umožní Fordu více se zaměřit na rozvoj svých základních značek Ford, Lincoln a Mercury. Pro americkou skupinu je to poslední díl plánovaného prodeje součástí bývalé Ford Premier Auto Group, kam dále patřily britské automobilky Aston Martin, Jaguar a Land Rover.

Geely je největší čínskou soukromou automobilkou a nyní usiluje o expanzi na zahraničních trzích a posílení svého image zejména v Evropě. V letošním roce by firma chtěla zahájit vývoz do západní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK