Symantec: Podíl spamu v březnu stoupl na 90,7 procenta

29.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Podíl nevyžádané pošty na celosvětovém e-mailovém provozu se v březnu proti předchozímu měsíci zvýšil o 1,5 procentního bodu na 90,7 procenta. Uvedla to společnost Symantec ve své pravidelné zprávě.

Nejvyšší podíl spamu byl v březnu v Maďarsku, kde nevyžádaná pošta tvořila 95,7 zprávy ze 100. V Nizozemsku byl podíl spamu 93 procent a v Německu 91,3 procenta. Nejvíce zamořený byl sektor strojírenství s podílem spamu 94,7 procenta.

Nejvíce nebezpečných e-mailů zasílaných v malých objemech za účelem získání přístupu k citlivým firemním datům pocházelo z Číny, Rumunska a USA.

Podíl zpráv napadených virem v poštovním provozu z nových a dříve neznámých závadných zdrojů byl v březnu jeden z 358,3 e-mailu, což je od února pokles o 0,05 procentního bodu. Nejhůře je na tom Tchaj-wan, kde jeden virus připadal na 91 e-mailů.

Nejčastější přílohou všech nebezpečných e-mailů byly soubory typu .XLS a .DOC. Ty spolu s přílohami .ZIP a .PDF tvořily přes polovinu přiložených souborů. Jako nejnebezpečnější typ souboru ale byly identifikované šifrované soubory .RAR, což je zřídka používaný formát pro komprimované soubory, ale když je přiložený k e-mailu, je v 96,8 procentech případů infikovaný.

Téměř 15 procent veškerých škodlivých programů pocházejících z internetových webů byl nový kód, což je od února zvýšení o 1,6 procentního bodu. Každý den Symantec identifikoval v průměru 1919 webových serverů, které se nově staly hostiteli škodlivého kódu a jiných potenciálně nežádoucích programů, což je od února pokles o dvě třetiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK