ÚOHS se začal zabývat zákazem připojování solárních elektráren

29.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 29. března (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se začal zabývat rozhodnutím správce přenosové soustavy ČEPS nepřipojovat do sítě žádné nové sluneční elektrárny. Uvedl to dnes zpravodajský server Aktuálně.cz. Správní řízení, v němž by ČEPS případně hrozila i pokuta, ale zatím nezahájil.

"Mohu potvrdit, že jsme obdrželi ve věci slunečních elektráren několik podnětů. Komunikujeme s ČEPS a tuto věc nyní prošetřujeme," citoval server mluvčího antimonopolního úřadu Kristiána Chalupu.

Odpojování slunečních a také větrných elektráren kvůli zachování bezpečnosti dodávek elektřiny by mohlo začít v létě příštího roku. V únoru to uvedl předseda představenstva a generální ředitel výhradního provozovatele přenosové soustavy, společnosti ČEPS, Petr Zeman.

Varoval přitom před technickými limity připojování fotovoltaických a větrných elektráren do elektrické sítě. Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE) ale závěry ČEPS důrazně odmítá. Při současném tempu připojování solárních elektráren však podle Zemana hrozí situace, že bude výroba vyšší než spotřeba.

Průměrné zimní zatížení elektrické soustavy ČR je asi 12.000 megawattů. V letních měsících, kdy mají sluneční elektrárny největší výkon, je to však méně než polovina. ČEPS může podle svého vedení sáhnout z důvodu bezpečnosti provozu k odpojování zdrojů od sítě. Taková situace by podle Zemana mohla v souvislosti se slunečními elektrárnami poprvé nastat v letních měsících příštího roku.

Na začátku února proto ČEPS vyzval distribuční společnosti ČEZ, E.ON a PRE, aby pozastavily vydávání kladných stanovisek k žádostem o připojení nových větrných a fotovoltaických elektráren. ČEZ, E.ON a PRE žádosti vyhověly a kladná stanoviska k žádostem o připojení nových solárních a větrných elektráren do sítě přestala udělovat v polovině února.

Energetický regulační úřad registroval 19. ledna 470 megawattů výkonu instalovaného v solárních elektrárnách. V současné době je podle Zemana povolena realizace více než 5000 megawattů solárních a větrných elektráren. Podle České fotovoltaické průmyslové asociace je ale celkové číslo přesahující 5000 MW rezervací pro solární a větrné elektrárny, uváděné společností ČEPS, naprosto zavádějící a nepravdivé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK