Akcie v USA dopoledne vzrostly díky spotřebitelským výdajům

29.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. března (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes dopoledne vzrostly díky spotřebitelským výdajům. Ministerstvo obchodu uvedlo, že se výdaje zvýšily v únoru pátý měsíc za sebou a mezi investory zesílila důvěra v ekonomiku.

Index Dow Jones v poledne newyorského času stoupl o polovinu procenta na 10.902 bodů. Index Nasdaq Composite se v 18 hodin SELČ zvýšil na 2408,5 bodu se ziskem 0,6 procenta.

Vznik nových pracovních příležitostí a solidní spotřebitelské výdaje se považují za rozhodující podmínky pro oživování ekonomiky. Na konci týdne budou mít investoři k dispozici pravidelnou měsíční zprávu z trhu práce. Očekává se, že zaměstnavatelé vytvářeli nová místa teprve podruhé od prosince 2007, kdy v USA hospodářská recese začala.

Obavy z nadměrných dluhů Řecka polevily, a oslabila tak poptávka po dolaru. S klesajícím dolarem rostly ceny komodit a nahoru šly i akcie ropných koncernů, energetik a firem, které těží suroviny, napsala agentura AP. Polední hodnoty indexů jsou z internetových stránek Yahoo! Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK