Ekonomika Francie loni klesla o 2,2 procenta, nejvíce po válce

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 30. března (ČTK) - Francouzská ekonomika v loňském roce klesla o 2,2 procenta a zaznamenala nejhorší výkon v poválečné historii. Na konci roku však hrubý domácí produkt zrychlil mezičtvrtletní růst na 0,6 procenta, oznámil v dnešních konečných údajích francouzský statistický úřad INSEE.

Globální finanční krize a hospodářská recese se na francouzské ekonomice podepsala o něco více než na německé, která loni ztratila 1,7 procenta. Obě velké evropské ekonomiky se propadly do recese v polovině roku 2008 a k mírnému mezičtvrtletnímu růstu se vrátily v loňském druhém čtvrtletí. V roce 2008 francouzský HDP stoupl o 0,3 procenta.

Na konci roku HDP Francie zrychlil růst z tempa 0,2 procenta ve třetím čtvrtletí a zejména se o to zasloužily zesílené spotřební výdaje domácností. Ty zrychlily růst na jedno procento z předešlého tempa 0,1 procenta.

Ke zrychlení růstu dopomohlo v posledním čtvrtletí i pomalejší snižování zásob, takže zásoby přispěly k růstu HDP poprvé po třech čtvrtletích. Bilance zahraničního obchodu však růst HDP naopak snížila, protože nárůst dovozu předstihl výkon exportu, který stagnoval.

Francouzská vláda pro letošní rok předpokládá návrat k celoročnímu růstu. Jeho tempo by se podle odhadů mělo pohybovat kolem 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK