Moravan Aviation skončí v konkurzu, rozhodli dnes jeho věřitelé

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. března (ČTK) - Otrokovický výrobce letadel Moravan Aviation skončí v konkurzu. O jeho osudu dnes rozhodli věřitelé na přezkumném jednání a schůzi věřitelů před brněnským krajským soudem. Firma je od konce ledna v úpadku, devíti desítkám věřitelů dluží asi 100 milionů korun. Firmě nepomohlo ani to, že podle zástupce Moravanu majitel firmy, irský QucomHaps, údajně poslal na účet firmy 3,7 milionu dolarů (asi 71,4 milionu korun).

"K prohlášení konkurzu dojde podle vůle věřitelů zítra (ve středu) v nejbližších ranních hodinách," uvedla soudkyně Hana Hrstková.

Firmu koupil nynější irský majitel před třemi roky v dražbě za 50 milionů korun. V insolvenci je od loňského července. Moravan Aviation se věnoval výrobě celokovových letadel ZLIN, které jsou určeny například pro výcvik pilotů, přepravu či akrobacii.

Společnost, která se dříve jmenovala CzechAircraft, zvítězila v roce 2006 v tendru na prodej částí konkurzních podstat společností Moravan a Moravan-Aeroplanes. Za více než 50 milionů korun tehdy získala soubor movitých a nemovitých věcí, které jí umožnily provozovat továrnu jako funkční celek. Část majetku obou zkrachovalých společností zůstala součástí konkurzů.

Tradice firmy z Otrokovic sahá do roku 1934, kdy ji založila společnost Baťa jako Zlínské letecké závody. Podnik začal výrobou bezmotorových, pak také motorových kluzáků a letadel. Továrna celkem vyrobila přes 5000 letadel, v posledních letech ale vyráběla jenom několik letadel ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK