Polské aerolinky LOT propouštějí desetinu lidí, snižují platy

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 30. března (zpravodajka ČTK) - Polské státní aerolinky LOT propouštějí přibližně desetinu lidí. Společnost také od dubna zavádí nové platové předpisy, podle kterých budou někteří zaměstnanci brát nižší plat. LOT tak chce ušetřit 50 milionů zlotých (skoro 329,3 milionu korun).

LOT nyní zaměstnává kolem 3500 lidí, odejít z firmy má asi 400 z nich. Společnost předloni hospodařila se ztrátou 733 milionů zlotých a loni na podzim vedení aerolinek ohlásilo, že je čeká restrukturalizace. Místo dosavadních 148 různých pracovních pozic jich od dubna bude nově méně než šest desítek.

Se změnami nesouhlasí odbory, vedení aerolinek s nimi restrukturalizaci prý nekonzultovalo. Odboráři tvrdí, že platy některých zaměstnanců klesnou o 20 až 30 procent.

Polský stát vlastní skoro 93 procent akcií firmy LOT. Ministerstvo státního pokladu pro aerolinky hledá nového majitele. Šéf resortu Aleksander Grad minulý týden informoval, že má čtyři nezávazné nabídky od možných investorů z letecké branže. Jedním z nich je nizozemská KLM. Vláda by chtěla LOT prodat koncem letošního nebo začátkem příštího roku.

Podobným vývojem jako LOT si prošly České aerolinie, které za loňský rok propustily přes 500 zaměstnanců a nyní zaměstnávají zhruba 3300 lidí. Zaměstnanci navíc po dohodě s vedením na podzim přistoupili na snížení platů, piloti přišli o 30 procent, letušky o 15 procent a ostatní zaměstnanci o deset procent příjmů.

ČSA se loni ocitly v hluboké krizi. Ztráta v pololetí činila 1,8 miliardy korun, za celý rok se očekává ztráta blížící se 3,5 miliardy Kč. Snížením počtu zaměstnanců a redukcí mezd chce firma letos ušetřit 1,6 miliardy korun. Loňská privatizace ČSA skončila nezdarem, podnik zůstává státní a uskutečňuje se v něm restrukturalizace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK