ČNB: Zahraniční dluh ČR na konci loňska činil 1,59 bilionu Kč

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Zahraniční dluh České republiky se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšil o 124,9 miliardy korun na 1,59 bilionu korun, a představoval tak 43,8 procenta hrubého domácího produktu. Meziročně se zahraniční dluh snížil o 17,7 miliardy korun, uvedla dnes Česká národní banka.

"Růst zahraničního zadlužení souvisel především s čerpáním zahraničních zdrojů podnikovým a vládním sektorem. Polovina zahraničního dluhu připadá na podnikový sektor," uvedla centrální banka.

Vedle nákupů vládních dluhopisů zahraničními investory se u vládního sektoru projevilo čerpaní úvěrů vládou a regiony od Evropské investiční banky na rozvoj infrastruktury. Podíl zahraničních závazků vládního sektoru tvoří 23 procent, podíl obchodních bank na zahraničním dluhu činí 26 procent.

Při růstu celkové dlouhodobé zadluženosti se zvýšil podíl dlouhodobých zahraničních závazků veřejného sektoru na 46 procent. Zastoupení závazků soukromého sektoru pokleslo na 54 procent.

Schodek investiční pozice ČR vůči zahraničí, tedy rozdíl finančních aktiv a pasiv rezidentů ČR ve vztahu k ostatním, v loňském čtvrtém čtvrtletí vzrostl o 16,1 miliardy korun na 1,609 bilionu korun. Jak uvedla ČNB, v růstu schodku se promítlo výraznější zvýšení nominální hodnoty pasiv v porovnání s aktivy. Na růstu aktiv investiční pozice o 146,6 miliardy Kč se podílel bankovní a podnikový sektor navýšením objemu vkladů uložených v zahraničí.

Banka revidovala čtvrtletní údaje za předchozí čtvrtletí 2009 a 2008. Do revizí byly promítnuty výsledky ročního šetření o přímých zahraničních investicích a úvěrových vztazích podnikové sféry za rok 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK