Slováci zrušili aukci dluhopisů plánovanou na čtvrtek

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 31. března (ČTK) - Slovensko zrušilo aukci státních dluhopisů plánovanou na čtvrtek 1. dubna. Uvedla to dnes tamní Agentura pro řízení dluhu a likvidity (ARDAL), která působí při ministerstvu financí. Podle agentury Reuters to však není překvapivý krok, Slováci už totiž avizovali, že nechtějí trh zahltit před jinou chystanou emisí.

Slovensko se ve čtvrtek chystalo investorům nabídnou dluhopisy splatné za deset nebo 15 let. Zástupci agentury ARDAL minulý týden uvedli, že není v jejich zájmu zahltit trh před chystanou syndikátní emisí.

Slováci minulý týden investorům nabídli dluhopisy s nulovým kuponem se splatností dva roky. Poptávka po těchto cenných papírech mírně zaostala za odhady trhu, což agentura vysvětlila dopady problémů, s nimiž se teď potýká v eurozóně Řecko. Vláda si prodejem přesto zajistila 239,5 milionu eur (asi 6,09 miliardy Kč).

Šéf agentury Tomáš Kapusta podle agentury Reuters k aukci dluhopisů z minulého týdne řekl, že celková poptávka po dluhopisech činila 408,5 milionu eur. Dvouleté dluhopisy patří na Slovensku k papírům s nejkratší splatností.

Slovensko má v plánu v dubnu vydat novou emisi dluhopisů se splatností deset let, a to jako syndikátní papír registrovaný na domácím trhu. Byl by to první krok v rámci reforem, které mají přilákat nové investory a zvýšit likviditu. Jednou z možností je také emise splatná za 15 let. Kapusta před týdnem řekl, že zatím není jasné, kdy se aukce uskuteční, mělo by to ale být v první polovině měsíce.

Slovensko zatím jako poslední člen Evropské unie vstoupilo začátkem roku 2009 do eurozóny. Objem Slovenské ekonomiky dosahuje zhruba 63 miliard eur ročně (asi 1,6 bilionu Kč), což není ani jedno procento objemu ekonomiky celé eurozóny. Země se v současné době vzpamatovává z nejhlubší ekonomické recese v zaznamenané historii a v letošním roce by si chtěla půjčit až osm miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK