Soud vyhověl věřitelům a poslal Moravan Aviation do konkurzu

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 31. března (ČTK) - Krajský soud v Brně dnes poslal otrokovického výrobce letadel Moravan Aviation do konkurzu. Vyhověl tak úternímu rozhodnutí věřitelů, kteří se nedohodli na jiném způsobu řešení úpadku firmy. Zhruba devíti desítkám věřitelů dluží firma asi 100 milionů korun. Firmě nepomohlo ani to, že podle zástupce Moravanu majitel firmy, irský QucomHaps, údajně poslal na účet firmy 3,7 milionu dolarů (asi 71,4 milionu korun) právě na řešení pohledávek.

"Schůze věřitelů hlasováním rozhodla o tom, že způsobem řešení tohoto úpadku bude konkurz. Prohlášení konkurzu je tak jediným přípustným způsobem řešení dlužníka úpadku," uvedla soudkyně Hana Hrstková v dnešním rozhodnutí o konkurzu. Soud zároveň nařídil přezkumné jednání na 18. května. Na něm soud přezkoumá jednu z hlavních pohledávek ve výši 28 milionů korun, kterou si nárokuje dosavadní irský majitel firmy QucomHaps.

Firmu koupil nynější irský vlastník před třemi roky v dražbě za 50 milionů korun. V insolvenci je od loňského července. Moravan Aviation se věnoval výrobě celokovových letadel ZLIN, které jsou určeny například pro výcvik pilotů, přepravu či akrobacii.

Společnost, která se dříve jmenovala CzechAircraft, zvítězila v roce 2006 v tendru na prodej částí konkurzních podstat společností Moravan a Moravan-Aeroplanes. Za více než 50 milionů korun tehdy získala soubor movitých a nemovitých věcí, které jí umožnily provozovat továrnu jako funkční celek. Část majetku obou zkrachovalých společností zůstala součástí konkurzů.

Tradice firmy z Otrokovic sahá do roku 1934, kdy ji založila společnost Baťa jako Zlínské letecké závody. Podnik začal výrobou bezmotorových, pak také motorových kluzáků a letadel. Továrna celkem vyrobila přes 5000 letadel, v posledních letech ale vyráběla jenom několik letadel ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK